FAQ

Ik sport regelmatig en voel me er goed bij. Is yoga iets voor mij?

Yoga en sport hebben gemeen dat ze het lichaam in beweging zetten  en de bloeddoorstroming stimuleren. Lichaam en geest functioneren beter als dit regelmatig gebeurt. Wat yoga o.a. onderscheidt van sport is de aandacht voor een bewust gebruik van je hele  lichaam en wat de diverse houdingen met je doen. Sporten geeft een beperkte en soms eenzijdige belasting van het lichaam, die je met yoga weer in balans kunt brengen.

Ik heb last van een blessure. Kan ik yoga doen?

Bij medische problemen adviseer ik altijd eerst een arts of fysiotherapeut te raadplegen. Wel kan ik met sommige problemen rekening houden in de les. Geef daarom altijd bij inschrijving of, als je een blessure later krijgt, voorafgaand aan de les hierover informatie.

Kan ik yoga doen, als ik ongesteld of zwanger ben?

Als je ongesteld of zwanger bent, kun je sommige houdingen beter niet of aangepast doen. Je krijgt dan alternatieve houdingen aangeboden.

Hoe vaak kan ik oefenen?

Je kunt yoga dagelijks doen. Hoe meer je oefent, hoe meer je de vruchten ervan plukt. Belangrijk is vooral om reële voornemens te nemen. Een keer per week is een goede start en breidt vervolgens geleidelijk het aantal dagen uit. Ervaar eens hoe het voelt om ’s ochtends te oefenen. Als je niet kunt wachten op de volgende les, laat je niet weerhouden om te starten met zelf oefenen.

Welke taal wordt er gesproken?

De lessen zijn in ’t Nederlands en als daar behoefte aan is, ook in het Engels. De yogahoudingen worden doorgaans genoemd in het Sanskriet.

Het lijkt wel of iedereen verder gevorderd is dan ik; doe ik het wel goed?

Je eigen ontwikkeling in yoga vergelijken met die van anderen is heel menselijk. Yoga is echter geen wedstrijd. Het gaat niet om het realiseren van de perfecte houding, terwijl je daar wel je best voor doet. Richt je op je eigen mogelijkheden en ga uitdagingen niet uit de weg. Je beoefening van yoga is heel persoonlijk.

Moet ik eigen spullen meenemen naar de yogales?

Alle spullen die je nodig hebt, zoals een matje, zijn in de studio aanwezig. Als je wilt, kun je natuurlijk je eigen yogamat meenemen. Kom gewoon naar de les in kleding die lekker zit en draag voor de veiligheid geen sieraden of horloge. De yoga-oefeningen doe je op blote voeten.

Hoe lang duurt een les?

Een yogales duurt anderhalf uur; ’n privéles een uur. Elke houding, asana, wordt duidelijk uitgelegd en voorgedaan. De docent begeleidt je en helpt je de houding goed te begrijpen. Na verloop van tijd zullen steeds meer instructies en yogahoudingen vertrouwd voor je zijn en zal je het effect van yoga op lichaam en geest gaan ervaren.

“If you practice yoga every day with perseverance you will be able to face the turmoil of life with steadiness and maturity”

B.K.S. Iyengar