B.K.S. Iyengar

B.K.S. Iyengar werd geboren op 14 december 1918 in het dorpje Bellur in India. Hij heeft de leeftijd van 95 jaar bereikt en oefende tot enkele maanden voor zijn overlijden nog drie uur per dag asana’s (yogahoudingen) en een uur pranayama (ademhaling). Zijn zwager en yogi Sri Tirumalai Krishnamacharya leerde hem yoga toen hij veertien was en vanaf zijn 17e geeft B.K.S. Iyengar yogales. In 1954 introduceerde de violist Yehudi Menuhin hem in het Westen.
B.K.S. Iyengar is op 20 augustus 2014 overleden.

B.K.S. Iyengar heeft veel geschreven over de praktijk en filosofie van yoga. Met zijn eerste boek “Light on yoga” 1966 verkreeg hij grote bekendheid. Het is, wereldwijd, het meest verkochte boek over yoga. Daarna verschenen van zijn hand nog: The Tree of Yoga, Light on the Sutras of Patanjali and Light on Life.  In 2012 verscheen zijn vijfde boek: Core of the Yoga Sutras; the definitive guide to the philosophy of Yoga.

Wellicht leuk om te weten: B.K.S. Iyengar is in 2004 door het Amerikaanse magazine ‘Time’ uitgeroepen tot één van de 100 invloedrijkste personen van de twintigste eeuw. Hij woonde en werkte in Poona met zijn familie, in het instituut dat hij in 1975 had opgericht. Zijn dochter Geeta en zoon Prashant geven er de lessen.

Samadhi 
Een artistieke film over yoga werd in 1977 gemaakt toen B.K.S. Iyengar 59 jaar oud was. Na een korte introductie ziet u veel beelden van demonstraties van de meester zelf en hoe hij les geeft aan kinderen, tieners en groepen gevorderden. Op de achtergrond hoor je gezongen mantra’s inclusief de invocatie gewijd aan Patanjali.
“Relaxation begins from the outer layer
of the body and penetrates the deep
layers of our existence”.

B.K.S. Iyengar