Jan van Poll

go_0209Ik geloof dat yoga een grote steun kan zijn voor mannen en vrouwen die door een druk sociaal leven, hoge werkdruk, veel stress, weinig bewegen en een ononderbroken stroom van informatie niet meer toekomen aan echte, diepe ontspanning. Iyengar yoga is voor nuchtere mensen die willen weten hoe het lichaam functioneert, die vaste gewoontes willen onderzoeken en die open staan voor wat yoga nog meer kan betekenen.

Eind jaren tachtig kreeg ik last van lage rugpijn. Fysiotherapie hielp me niet. Na een korte zoektocht langs diverse soorten yoga kwam ik terecht bij Iyengar Yoga. De rugpijn was snel verdwenen en is nooit meer terug gekomen. Yoga gaf me echter meer. Ik voelde me energiek, alert, vrolijk en gezond. En het werd een steeds belangrijker tegenwicht voor de stress en hectiek die ik destijds in mijn werk als manager ervoer.

Mijn enthousiasme en behoefte aan verdieping bracht me naar de docentenopleiding in Amsterdam. Na het behalen van mijn diploma in ’91 heb ik drie weken lang intensief les gehad van B.K.S. Iyengar en zijn dochter Geeta in Poona, India.

Inmiddels heb ik vijfentwintig jaar ervaring met intensieve beoefening van yoga en geef ik sinds mei 2012 les. Bij alle yogahoudingen geef ik gedetailleerde instructies hoe je de yogahoudingen veilig kunt doen. Ik zal je vragen je aandacht te richten op het lichaamsdeel dat in actie moet komen en te observeren wat die acties teweeg brengen. Naar gelang je fysieke mogelijkheden zal je flink aan het werk gezet worden en je af en toe behoorlijk in het zweet werken. Je zult weinig gelegenheid krijgen om met je gedachten af te dwalen. Het resultaat aan het eind van de les is een diepe ontspanning.

 

go_0269

 

“Words fail to convey the total value of yoga. It has to be experienced.”

B.K.S. Iyengar