Docent(en)

Yoga Den Haag

Jan van Poll, yogadocent

Ik geloof dat yoga een grote steun kan zijn voor mannen en vrouwen die door een druk sociaal leven, hoge werkdruk, veel stress, weinig bewegen en een ononderbroken stroom van informatie niet meer toekomen aan echte, diepe ontspanning. Iyengar yoga is voor nuchtere mensen die willen weten hoe het lichaam functioneert, die vaste gewoontes willen onderzoeken en die open staan voor wat yoga nog meer kan betekenen.

Een groot deel van mijn carrière heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke of fysieke beperking. De laatste tien jaar als manager. De dagelijkse beoefening van yoga gaf me de energie en alertheid om mijn werk met voldoening te blijven doen. Yoga was voor mij een essentieel tegenwicht voor de stress en hectiek in deze functie.

Eind jaren tachtig kreeg ik last van lage rugpijn. Fysiotherapie hielp niet. Na een korte zoektocht langs diverse soorten yoga kwam ik terecht bij Iyengar Yoga. De rugpijn was snel verdwenen en is nooit meer terug gekomen. Yoga gaf me echter meer. Ik voelde me energiek, alert, vrolijk en gezond. Mijn enthousiasme en behoefte aan verdieping bracht me naar de docentenopleiding in Amsterdam. Na het behalen van mijn diploma in ’91 heb ik drie weken lang intensief les gehad van B.K.S. Iyengar en zijn dochter Geeta in Poona, India.

Inmiddels heb ik vijfentwintig jaar ervaring met intensieve beoefening van yoga en ben ik sinds mei 2012 yogadocent. Bij alle yogahoudingen geef ik gedetailleerde instructies hoe je de yogahoudingen veilig kunt doen. Ik zal je vragen je aandacht te richten op het lichaamsdeel dat in actie moet komen en te observeren wat die acties teweeg brengen. Naar gelang je fysieke mogelijkheden zal je flink aan het werk gezet worden en je af en toe behoorlijk in het zweet werken. Je zult weinig gelegenheid krijgen om met je gedachten af te dwalen. Het resultaat aan het eind van de les is een diepe ontspanning.

“Words fail to convey the total value  of yoga. It has to be experienced.”     

B.K.S. Iyengar