Iyengar yoga

Iyengar Yoga is de benadering van hatha yoga, die ontwikkeld is door B.K.S. Iyengar uit Poona, India. Hij heeft de technieken voor de houdingen (asana’s) en de ademhaling (pranayama) gedetailleerd uitgewerkt. Ook heeft hij het gebruik ontwikkeld van hulpmiddelen bij de beoefening van de houdingen zoals riemen, blokken, stoelen, dekens en kussens. Ze verdiepen je bewustzijn van de houdingen en ondersteunen je in een correcte uitvoering ervan.

Het in lijn brengen van het lichaam, “alignment”, is in Iyengar’s concept een essentieel gegeven. Vanuit het midden, de perfecte balans, wordt het lichaam verlengd, gestrekt. Als er ergens in het lichaam wordt overstrekt, brengt dit automatisch met zich mee dat er op een andere plaats te weinig bewustzijn is en wordt onderstrekt. Dit is wat Iyengar de Kunst van de Precisie noemt, het volmaakte evenwicht. Deze steeds dieper gaande verfijning ontwikkelt de sensitiviteit en intelligentie van het lichaam.

De houdingen worden geleerd en geoefend in een bepaalde, veilige volgorde. In Iyengar yoga creëer je ruimte in je lichaam door meer te strekken dan je denkt te kunnen. Je wordt daarin begeleid door zorgvuldige instructies hoe je de houding moet doen.

Door de beoefening van yoga gaat je lichaam beter functioneren. De schommelingen van je geest komen tot rust. In je stemmingen en gedachtes zul je veranderingen bemerken. Je kunt je beter concentreren, je voelt je energieker, alerter, helderder en meer ontspannen. Je ontwikkelt kracht en lenigheid in je lichaam. Hoe meer je oefent, hoe meer je de vruchten ervan plukt.

foto-b-k-s-iyengar-a-m-svanasana

 

“True concentration is an unbroken thread of awareness”.

B.K.S. Iyengar